Newsweek România organizează cea de-a patra ediție a Defense Summit, tema principală din acest an fiind amenințările actuale la adresa securității României și cât de pregătită este țara noastră pentru a le face față, având în vedere războiul din Ucraina.
Acest război, care a avut un impact major asupra Uniunii Europene și a țărilor NATO, a declanșat o nouă cursă a înarmării și a scos la iveală starea de înzestrare a armatei și nevoile actuale ale României în materie de infrastructură militară, rutieră și economică.
De asemenea, a dus la dezvoltarea unor noi strategii de apărare și a unei noi cooperări economice pentru a consolida independența statelor membre.
În contextul războiului din Ucraina, relevanța geopolitică a României a crescut, odată cu aprecierea considerabilă a pericolului reprezentat de conflictul care se apropie de granițele sale.
Care sunt amenințările actuale la adresa României? Ce lecții au fost învățate până în prezent? Cât de importantă este tehnologia de ultimă generație într-un război precum cel din Ucraina și cât de accesibilă este aceasta pentru România? Care sunt nevoile armatei române? Care este miza în regiunea Mării Negre? Cum și cât de repede se va schimba lumea, care sunt noile valori la care aderă spațiul european în contextul crizelor multiple?
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vor răspunde invitații noștri la #2022 DEFENSE SUMMIT.
#2022 DEFENSE SUMMIT se va desfășura în format hibrid și va fi transmis din studioul Newsweek România. Publicul va avea acces în sală, pe baza de invitație, în limita a 20 de locuri.
Pentru înscrieri vă rugăm să solicitați participarea la adresa de email
office@newsweek.ro, urmând să fiți confirmat printr-un mesaj de către de organizator.
Evenimentul va fi transmis în direct pe newsweek.ro (site aflat Top 10 cele mai citite site-uri de Știri și Analize în clasamentul publicat de SATI, cu un trafic de peste 2,6 milioane de cititori unici pe lună) și pe pagina de Facebook a Newsweek România (65.000 de urmăritori și un impact lunar al postărilor de 5 milioane persoane).
Președintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning
Fost Ministru al Apărării, Ucraina
Zahorodniuk a studiat dreptul la Universitatea Națională Taras Șevcenko din Kiev. De asemenea, a absolvit Universitatea Warwick și Universitatea Oxford.
Zahorodniuk este directorul executiv al Discovery Drilling Equipment.
Din 2015 până în 2017, Zahorodniuk a condus Biroul de proiecte de reformă din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina În 2018 a fost membru al Biroului de proiecte de reformă din cadrul Ministerului Apărării.
Zahorodniuk a devenit consilier al președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, după ce Zelensky a fost ales președinte la alegerile prezidențiale ucrainene din 2019.
La 9 iulie 2019, președintele Zelensky l-a numit pe Zahorodniuk în funcția de membru al consiliului de supraveghere la Ukroboronprom.
La 29 august 2019, Zahorodniuk a fost numit ministru al apărării în guvernul Honcharuk. La 4 martie 2020, a fost succedat (în această funcție) de Andrii Taran.
Președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă (AORR)
Profesor asociat, Oxford University
➜ Care sunt amenințările actuale ca urmare a războiului din Ucraina?
➜ Cum se schimbă harta geopolitică a lumii?
➜ Ce se întamplă în Marea Neagră, care sunt scenariile pentru creșterea securității și dezvoltarea de noi rute navigabile?
➜ Ce măsuri speciale se iau pentru întărirea apărării la Marea Neagră?
➜ Cum își consolidează NATO poziția din România? Care este infrastructura trupelor NATO în România?
Speakeri: Mircea Geoană, Iulian Chifu, Cristian Diaconescu, Adrian Zuckerman, Corneliu Bjola, Andrii Zagorodniuk, Simona Cojocaru
*speakeri în curs de confirmare
➜ Care este necesarul de dotare a României cu noi echipamente?
➜ În ce stadiu este noul proiect de înzestrare a armatei și ce prevede?
➜ Când se va actualiza legea offsetului pentru contractele de achiziţie de echipamente şi tehnică militară?
➜ Ce tehnica militară producem în țara noastră? Cum revitalizam industria de apărare, inclusiv producția de pulberi?
➜ Avem investitori străini care vor să producă în România?
Speakeri: Claudiu Degeratu, Gen. (r) Virgil Bălăceanu, Iulia Joja, Gl. Iulian Pațilea, Com. Liviu Coman, Dorin Popescu
*speakeri în curs de confirmare